Nobelberget | Naturen
Dekorativ bild

Sicklastråket, där människor möts och idéer får liv.

Stråket knyter Nobelberget mot Hammarby sjöstad och Sickla. Delar av stråket är helt fritt från biltrafik vilket ger rum för folkliv och grönska.

Längst Sicklastråket finns möjlighet för verksamheter på entréplan att flytta ut på gatan. Det blir en perfekt plats för kultur och events. Men också för marknader med recycling och hållbarhet som röd tråd.

På Nobelberget får naturen ta plats. Klättra längs väggarna. Växa vilt på sina ställen. Vi har planterat en stor variation av träd och buskar som mjukar upp bebyggelsen och skapar en vacker stadsbild som skiftar uttryck med årstiderna. Det ger oss ett berg i ständig förändring. Ett berg som är ett annat berg imorgon än vad det är idag. Ett berg som hela tiden ger dig nya upplevelser och perspektiv på tillvaron och naturen.

 Nobelparken – 0 m från Nobelberget.

Nobelparken – 0 m från Nobelberget.

Det här är en park med två olika karaktärer, en urban del med myllrande folkliv och en lummig del där växtligheten får bre ut sig. Den urbana delen bjuder på sköna soltrappor och en restaurang med uteservering. I den lummiga delen finns generösa gräsytor och stora parkträd. Löst material uppmuntrar till kojbyggen och lek. Industriella element från förr blir klätterskulpturer och tegellabyrinter

Marcusplatsen – 100 m från Nobelberget.

Marcusplatsen – 100 m från Nobelberget.

Utanför Dieselverkstaden ligger Marcusplatsen med lekplats, bouleplan, scen och träpaviljong med uteservering. Här kan barnen leka fritt medan du tar en sväng i gallerian eller lånar böcker på biblioteket. Parken har ett fritt och soligt läge med många träd som ger skön skugga.

Hammarbybacken – 350 m från Nobelberget.

Hammarbybacken – 350 m från Nobelberget.

Strax intill Nobelberget ligger ett annat berg. Närmare bestämt Stockholms mest centrala skidbacke, Hammarbybacken. Den bjuder på fem nedfarter, ett barnområde och en snow park. Vid foten av backen finns ett utegym och längst upp planeras en toppstuga med milsvid utsikt över staden.

Nackareservatet – 400 m från Nobelberget.

Nackareservatet – 400 m från Nobelberget.

Från Hammarby sjöstad och Sickla i norr till Ältasjön i söder, från Björkhagen i väster till Erstavik i öster sträcker sig Nackareservatet. Här finns något för alla. Elljusspår, utegym och golfbana. Vandringsleder, kanotleder och löpspår. Skogsdungar för svampplockaren samt fem sjöar för fiske, skridskor och bad.

Sickla strand – 650 m från Nobelberget.

Sickla strand – 650 m från Nobelberget.

När sommarsolen gassar kan du cykla ned till Sicklasjön på bara några minuter. Här väntar en barnvänlig, långgrund strand med stor gräsmatta, bryggor och badflotte. Det finns även tennisbana, boulebana och bocciabana. Blir du glassugen kan du slå dig ner på en uteservering.